Olej rzepakowy
Olej rzepakowy
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2005-10-04
  • kategoria Oleje i tłuszcze
  • województwo woj. lubelskie

Wygląd:

Płyn

Kształt:

Rozmiar:

Barwa:

Od jasnej do ciemnej zieleni. Kolor uzależniony jest od dojrzałości i wilgotności nasion.

Konsystencja:

Oleista, lepka

Smak:

Specyficzny ostry zapach

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Olej rzepakowy sprzedawany jest głównie w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Nazywany jest Olejem wigilijnym. Przyrządza się z jego dodatkiem potrawy jak kapusta, śledzie, surówki, smaży ryby, racuchy i inne. Jak wynika z przekazów ustnych tradycja produkcji i zastosowania olejów tłoczonych na zimno na Lubelszczyźnie sięga około 100 lat. Cytaty z książki Hanny Szymanderskiej Polskie Tradycje Świąteczne potwierdzają wykorzystywanie oleju w żywieniu ludzi jako jedynej okrasy: „Ściśle post zachowywała prosta ludność; jeśli jedzono ryby – to tylko gotowane i przyprawiane nie masłem, a olejem z siemienia lnianego, konopnego, z orzechów, maku, rzepaku lub słoneczników.”