Karasie z Polesia
Karasie z Polesia
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2012-02-06
  • kategoria Produkty rybołówstwa
  • województwo woj. lubelskie

Wygląd:

Smażone dzwonka ryb wypełnione farszem cebulowo-grzybowym.

Kształt:

Ryba w całości bądź dzwonka spięte wykałaczką.

Rozmiar:

Uzależniona od wielkości ryby.

Barwa:

Szara barwa smażonego dzwonka z jaśniejszym grzybowo-cebulowym farszem, przekrój ryby po usmażeniu koloru jasno złotego.

Konsystencja:

Stała, zwarta.

Smak:

Smak smażonej ryby, cebuli i grzybów z nutką maślano-grzybowo-ziołową.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Produkt karasie z Polesia pochodzi z Pojezierza Łęczyńsko-Włodawskiego. Tamtejsze rozległe lasy zajmowały duży obszar i dostarczały obfitość wszelkich grzybów, a niezmeliorowane jeszcze obniżenie terenu stanowiło bogactwo różnych ryb. Stąd wzięło się trochę pogardliwe powiedzenie o Polesiu, że to „laski, piaski i karaski”. „Jeziora pojezierza są atrakcyjne wędkarsko, bowiem występują tu liczne gatunki ryb. Przeważają tu płocie i leszcze. Łowiąc natkniemy się na wzdręgę i ukleję. Ale występują tu także karp, lin i karaś. Pojezierze, to nie tylko jeziora, to również piękne lasy, bogate w dziką zwierzynę, grzyby i jagody”. (http://www.lakefishing.com.pl/leczynsko_wlodawskie/index.php) Sposób przygotowania i podania karasi zależy od ich wielkości. Większe ryby krojono na 2-3 cm dzwonka, brzegi spinano np. wykałaczką i smażono na oleju. Mniejsze patroszono i pozostawiano w całości. Następnie faszerowano ryby wcześniej przygotowaną smażoną cebulą z grzybami i zapiekano. Tak przygotowane karasie najczęściej podawane były z chlebem lub smażonymi ziemniakami. Dawniej przyrządzano karasie z grzybami na wieczerzę wigilijną, obecnie przygotowywane są również na co dzień.