Domowa nalewka z porzeczek i agrestu z Opola Lubelskiego
Domowa nalewka z porzeczek i agrestu z Opola Lubelskiego
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2018-05-15
  • kategoria Napoje
  • województwo woj. lubelskie

Wygląd:

Klarowny płyn o barwie rubinu.

Kształt:

Przyjmuje kształt naczynia, w którym się znajduje.

Rozmiar:

W zależności od naczynia, w którym się znajduje.

Barwa:

Rubinowa.

Konsystencja:

Płynna, klarowna, bez osadów.

Smak:

Aromat silnie porzeczkowy, smak słodki. Dominuje wyraźnie aromat czarnej porzeczki, szybko wspierany lekko cierpkim posmakiem porzeczki czerwonej i agrestu.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Historia nalewek sięga wczesnego średniowiecza, kiedy to alchemicy w swoich pracowniach z miododajnej cieczy wydzielanej przez rosiczki sporządzali lecznicze maceraty, zwane rossolisami. Z czasem zaczęli dodawać do maceratu zioła i kwiaty. Tak powstały pierwsze nalewki, a ich produkcja przez wiele lat pozostawała tajemnicą. Moda na nalewki dotarła do Polski wraz z Henrykiem Walezym. Jako pierwsi zaczęli je wyrabiać zakonnicy z ziół uprawianych w przyklasztornych zielnikach. Z zakonów lecznicze benedyktynki, miętówki i inne nalewki trafiały na plebanie i dwory. Również w bogatych domach szlachty zaczęto propagować tradycję ich wytwarzania i podawania do mięs oraz deserów. Z czasem nalewki zaczęto wytwarzać prawie w każdym domu z dostępnych surowców, takich jak: owoce, jałowiec, orzechy, mięta, anyż, czosnek lub dziki bez. Agrest i porzeczka były uprawiane w przydomowych ogródkach, a ich dojrzewające w słońcu owoce stały się inspiracją do wykorzystania ich do wyrobu nalewek. Domowa nalewka z porzeczek i agrestu jest słodko-kwaskowata w smaku, z wyraźną korzenną nutą. Zawiera 40% alkoholu. Wyróżnia ją intensywny, purpurowo-czerwony kolor. Sekret jej smaku wiąże się z poszczególnymi etapami jej produkcji. Staropolska nalewka ma też swoje święto. Co roku, w maju w Jakubicach oraz w Kazimierzu Dolnym, odbywa się Ogólnopolski Konkurs Nalewek Kresowych organizowany przez Kresową Akademię Smaku w Kazimierzu Dolnym.