Kluski z makiem
Kluski z makiem
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2012-12-14
  • kategoria Gotowe dania i potrawy
  • województwo woj. kujawsko-pomorskie

Wygląd:

Krótko krojone kluski wymieszane z masą makową oraz z widocznymi rodzynkami, kawałkami orzechów włoskich i skórki pomarańczowej.

Kształt:

W zależności od naczynia.

Rozmiar:

W zależności od naczynia.

Barwa:

Masa makowa koloru ciemnobrązowego z białymi kluskami i widocznymi brązowymi rodzynkami, jasnopomarańczowymi kawałkami skórki z pomarańczy oraz jasnobrązowymi kawałkami orzechów włoskich.

Konsystencja:

Miękka w dotyku, elastyczna, pozwalająca się ukształtować masa, z twardymi kawałkami orzechów.

Smak:

Zarówno słodki smak jak i zapach nadaje potrawie masa makowa oraz zawarte w niej dodatki: miód, rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

„Do kujawskich, tradycyjnych potraw zaliczany był i jest przede wszystkim żur, kluski kartoflane, zupa na kwasie od kapusty i kilka potraw wigilijnych, m.in. takich jak kluski z makiem, kapusta z fasolą i smażone betki, czyli grzyby” (D. Kalinowska, „Wokół pomorskiej kuchni”, praca zbiorowa pod redakcją B. Nowina-Sroczyńskiej). Według ludowych wierzeń mak jest symbolem płodności, a każda młoda dziewczyna powinna w Wigilię trzeć mak w celu rychłego wyjścia za mąż. Ponadto spożywany na Wigilię Bożego Narodzenia miał zapewnić szczęście. Mak posiada witamy A, C, D, E, B3, które wzmacniają odporność, a także zawiera sporo wapnia oraz błonnika, kwasu linolowego i oleinowego. Do przygotowania klusek z makiem na początku należało z mąki pszennej, jaj oraz soli „zagnieść ciasto, rozwałkować, pokroić w drobne paski. Ugotować w osolonym wrzątku. Mak zalewamy wrzątkiem, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy na 12 godz. Odcedzamy na sicie. Dwukrotnie mielimy, następnie ucieramy pałką w makutrze, dodając stopniowo rozpuszczony prawdziwy miód, pokrojone orzechy i 2 łyżki stopionego masła” (Wywiad etnograficzny przeprowadzony z mieszkańcami Bronisławia). Niektóre gospodynie przygotowaną masę makową dodatkowo podsmażały przez około 15 minut dla uzyskania lepszego smaku i aromatu. Na koniec kluski mieszano z ostudzoną masą i stawiano na wigilijny stół. Do dnia dzisiejszego w Bronisławiu i okolicach potrawa ta przygotowywana jest w tradycyjny niezmienny sposób. Szczególnie widoczne jest to przy przygotowywaniu przez gospodynie z odpowiednich składników masy makowej, nie używając do tego gotowych półproduktów dostępnych obecnie na rynku. Dzięki kontynuowaniu tradycji kluski z makiem jeszcze przez wiele lat będą gościć na stołach mieszkańców Kujaw.