Przejdź do treści
Mniszek bronisławski to klarowny, przejrzysty płyn – syrop z mniszka lekarskiego – o bursztynowej barwie, przypominającej barwę miodu. Lepki, gęstawy płyn, mający konsystencję miodu płynnego, podczas ...
Sól jest jedną z podstawowych przypraw, poprawiających walory smakowe potraw. Od wieków sól stosowano w gospodarstwach domowych jako przyprawę, środek do konserwacji mięsa, kiszenia warzyw oraz do cod...
„Na pobliskich Kujawach spożywano żurki i barszcze oraz kwasy z buraków” (Z. Przybylak, „Tradycyjna kuchnia pomorsko-wielkopolska”). Popularny na tych terenach kwas z buraków czerwonych zwany również ...
Placki z ciasta kluskowego pieczone na fajerkach
Podstawą pożywienia na Kujawach były m.in. produkty i potrawy przygotowywane ze zbóż. Na mąkę przetwarzano głównie żyto i pszenicę. Z mąki, dawniej głównie żytniej robiono kluski, a jak były kluchy, t...
Tradycja wytwarzania balsamu sięga dwóch wieków, jego produkcja rozpoczęła się w Czechach w praskim klasztorze Ojców Kapucynów. Czescy Kapucyni, według ustnego przekazu, otrzymali recepturę od lekarza...
Historia warzenia soli na terenie Wieliczki jest znacznie starsza niż górnictwo solne. Udokumentowane są liczne ślady warzelnictwa od okresu neolitu aż po czasy współczesne. Warzelnictwo kiedyś oparte...
Historia miejscowości Tenczynek sięga XIV wieku, kiedy to ówczesny wojewoda krakowski, herbu Topór, otrzymał od Króla Jagiełły dobra tenczyńskie w zamian za pomoc w otrzymaniu korony polskiej. Ród Top...
Jajko zielononóżki kuropatwianej
Początki hodowli zielononóżki związane są z aktywnością społeczną i pasją hodowlaną księżnej Marii Czartoryskiej. Jej działania dały początek nowoczesnej i ukierunkowanej hodowli drobiu na terenie daw...
Wiśnicki makaron domowy tradycyjny
Wiśnicki makaron domowy tradycyjny to polski przysmak, produkowany ze sprawdzonych, naturalnych składników: mąki pszennej, świeżych jaj kurzych oraz wody. Ręcznie robiony makaron był używany jako potr...
Kiszone rydze z gminy Uście Gorlickie
Lasy Beskidu Niskiego od zawsze obfitowały w różne gatunki grzybów jadalnych. W zależności od rodzaju, grzyby nie tylko suszono i dodawano je np. do kapusty lub żuru, ale również gotowano i smażono na...
Jaja ptasie, a zwłaszcza jaja ptaków kuropatwych, od dawna są dla człowieka znakomitym źródłem pożywienia. Jaja spożywano zarówno na stołach mieszczańskich, ziemiańskich jak i chłopskich. W XIX wieku ...
Istnieje wiele sporów na temat, kto i kiedy wymyślił makaron. Kiedy człowiek nauczył się mielić zboże na mąkę, zaczął z niej robić ciasto zagniatając mąkę z wodą. W ten sposób powstał pierwszy makaron...
Jaja perlicze z Grabiny Radziwiłłowskiej
Do Europy perlice zostały przywiezione z Afryki w XV w. przez portugalskich żeglarzy. Od tego momentu ich hodowla rozpowszechniła się w wielu europejskich krajach, w tym również w Polsce.
Jak pisze ...
Osadnictwo olenderskie na ziemiach polskich związane jest z emigracją w XVI wieku części mieszkańców północnych regionów ówczesnych Niderlandów, w tym Fryzji. Koloniści olenderscy osiedlali się główni...
Kwiaty od dawna były stosowane w kuchni przez starożytne narody krajów Bliskiego Wschodu, Chin, Japonii, również mieszkańcy starożytnego Rzymu i Grecji wykorzystywali je w swoim menu. Do Polski ta tra...
Kociewski borowik szlachetny w zalewie octowej
„O dużej wartości smakowej grzybów wiedział świat starożytny. Patrycjusze rzymscy cenili szczególnie truflę czarną (Tuber brumale Vitt.) i muchomora cesarskiego (Amanita caesarea Scop.). Oba te gatunk...
Syrop z mniszka lekarskiego
Niekonwencjonalne metody leczenia były znane od wieków, w literaturze często występują herbatki, napary, wyciągi, nalewki, a wśród wielu specyfików również syropy o gęstej konsystencji z dużą zawartoś...
Prawdziwki suszone z Borów Tucholskich
Bory Tucholskie są jednym z największych zwartych kompleksów leśnych w Polsce, które obfitują w wiele gatunków grzybów, w tym w prawdziwki. Lasy, oprócz grzybów, dostarczały mieszkańcom okolicznych ws...
Ocet z powiślańskiej śliwki
Powiśle to region, na którym rozwój sadownictwa nastąpił w XIX wieku. Przed wojną w Kwidzynie funkcjonował zakład przetwórstwa owoców i warzyw, który po wojnie w 1946 roku ponownie wznowił swoją dział...
Bory Tucholskie to jeden z największych kompleksów leśnych w Polsce. Obejmują obszar ponad 250 tys. ha powierzchni leśnej. Jest to skupisko bardzo rzadkich roślin oraz zwierząt, co wiąże się z objęcie...