Targi Slow Food - “Salone del Gusto” w Turynie

wtorek, 6 listopada 2012 r.

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Wydziałem Promocji Handlu i Inwestycji Ambasady Rzeczypospolitej w Rzymie już po raz trzeci było organizatorem polskiego stoiska podczas Międzynarodowych Targów Slow Food – „Salone del Gusto”, które odbyły się w dniach 25-29 października 2012 r. w Turynie. To największe targi żywności wysokiej jakości, podczas których prezentowane są między innymi produkty oraz potrawy z produktów zarejestrowanych przez Komisję Europejską jako Chronione Nazwy Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenia Geograficzne (ChOG) lub Gwarantowane Tradycyjne Specjalności (GTS) oraz aplikujące do ww. systemów. W dziewiątej edycji udział wzięło ponad 1000 wystawców z całego świata, a liczba odwiedzających wyniosła ponad 220 000 (o 10% więcej do poprzedniej edycji). Ponadto podczas Targów odbył się szereg konferencji, warsztatów i seminariów dotyczących produktów regionalnych i tradycyjnych w których wzięło udział 16 000 osób. Dodatkowo odbył się Międzynarodowy Kongres Slow Food, w którym wzięło udział 650 delegatów z 95 krajów.

Targi-Slow-Food-Salone-del-Gusto-w-Turynie_640x380.jpg

Na polskim stoisku prezentowane były produkty regionalne i tradycyjne, ze szczególnym uwzględnieniem produktów uczestniczących w unijnym systemie jakości ChNP, ChOG i GTS oraz w systemie rolnictwa ekologicznego. Kilka razy dziennie na stoisku odbywały się degustacje produktów i różne animacje np. pokaz pucenia oscypka, tłoczenia soków z owoców itd. Największym zainteresowaniem na stoisku, cieszyły się pokazy kulinarne przygotowywane przez polskich szefów kuchni. Odwiedzający polskie stoisko mogli spróbować między innymi: borowików duszonych w śmietanie z oscypkiem, rydzy z kiełbasą lisiecką na klarowanym maśle, pierożków z jabłkiem łąckim w syropie z żurawiny. Polskie stoisko z uwagi na jednolity wizerunek i specyficzny charakter przyciągało uwagę i cieszyło się dużą liczbą odwiedzających i zainteresowanych gości.

Poza Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi swoje stoisko na Targach miał również Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego, na którym były prezentowane produkty charakterystyczne dla regionu tego. Natomiast na stoisku organizacji Slow Food Polska promowano między innymi sery owcze i krowie oraz miody pitne.