Konkurs na przepis kulinarny

poniedziałek, 14 marca 2016 r.

logo.jpg

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi,

Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni

oraz

Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego

zapraszają do uczestnictwa w V edycji Ogólnopolskiego konkursu dla ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.

Do udziału w konkursie mogą zgłaszać się uczniowie ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych tj. techników oraz zasadniczych szkół zawodowych kształcących w zawodach gastronomicznych, którzy stworzą autorski przepis kulinarny uwzględniający co najmniej jeden polski produkt regionalny lub tradycyjny zarejestrowany lub aplikujący o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne lub Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.

Ocena prac konkursowych zostanie przeprowadzona dwuetapowo. Spośród nadesłanych zgłoszeń spełniających wymagania formalne, specjalnie powołana komisja konkursowa wyłoni 10 najlepszych przepisów kulinarnych. Autorzy tych przepisów zostaną zaproszeni do wzięcia udziału w ogólnopolskim finale konkursu, podczas którego na podstawie oceny potraw przygotowanych w oparciu o wyłonione w półfinale przepisy, zostaną wybrani zwycięzcy konkursu. Autorzy najlepszych prac otrzymają nagrody/upominki oraz dyplomy.

Zgłoszenia uczniów i ich prac konkursowych dokonuje szkoła na adres:

Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, ul. Widok 20 lok. 1, 00-023 Warszawa
z dopiskiem „KONKURS”.

Termin składania zgłoszeń upływa w dniu 12 kwietnia 2016 r.

Szczegółowe informacje dotyczące zasad konkursu oraz wymaganych dokumentów znajdują się w regulaminie konkursu, który jest dostępny na stronach internetowych: Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne), Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni (www.osskic.org.pl) oraz Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego (www.produktyregionalne.pl).

W przypadku pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z:

Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego, ul. Widok 20 lok. 1, 00-023 Warszawa, tel./fax: +48 22 692 71 11, tel. 519 592 001, 505 175 578, e-mail: izba@produktyregionalne.pl.

Zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie!

Do pobrania:

1. Odnośnik otwierany w nowym oknie Regulamin konkursu (.pdf 276,26 kB)

2. Odnośnik otwierany w nowym oknie Załącznik nr 1 (.pdf 269,07 kB)  - Wykaz polskich produktów

3. Odnośnik otwierany w nowym oknie Załącznik nr 2 (.doc 81,92 kB)  - Formularz zgłoszeniowy

4. Odnośnik otwierany w nowym oknie Załącznik nr 3 (.doc 34,3 kB)  - Formularz dotyczący Pracy

5. Odnośnik otwierany w nowym oknie Załącznik nr 4a (.doc 77,31 kB)  - Oświadczenie pełnoletniego Uczestnika Konkursu

6. Odnośnik otwierany w nowym oknie Załącznik nr 4b (.doc 79,36 kB)  - Oświadczenie niepełnoletniego Uczestnika Konkursu

7. Odnośnik otwierany w nowym oknie Załącznik nr 5 (.doc 76,8 kB)  - Zgoda przedstawiciela ustawowego osoby niepełnoletniej na udział w Konkursie

8. Odnośnik otwierany w nowym oknie Załącznik nr 6 (.doc 76,8 kB)  - Zgoda przedstawiciela ustawowego osoby niepełnoletniej na zawarcie umowy

9. Odnośnik otwierany w nowym oknie Załącznik nr 7 (.doc 85,5 kB)  - Umowa

10. Odnośnik otwierany w nowym oknie Załącznik nr 8 (.doc 75,78 kB)  - Zgoda na wykorzystanie wizerunku

11. Odnośnik otwierany w nowym oknie Załącznik nr 9 (.doc 76,29 kB)  - Zgoda przedstawiciela ustawowego niepełnoletniego Uczestnika Konkursu na wykorzystanie wizerunku

12. Odnośnik otwierany w nowym oknie Załącznik nr 10 (.pdf 252,92 kB)  - Szczegółowe zasady przebiegu Etapu II Konkursu

13. Odnośnik otwierany w nowym oknie Załącznik nr 11 (.pdf 254,59 kB)  - Szczegółowe zasady przebiegu Etapu III Konkursu

logo2.jpg