II miejsce dla ZSCKR w Kowalu w konkursie „Najlepszy produkt spożywczy Pomorza i Kujaw”

czwartek, 2 listopada 2017 r.

Młodzież z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu zajęła II miejsce w konkursie „Najlepszy Produkt Spożywczy Pomorza i Kujaw”, zorganizowanym w dniu 19 października 2017 r. przez Urząd Marszałkowski wspólnie ze Stowarzyszeniem Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego w Toruniu.

Fot. Uczniowie, nauczycielki i dyrektor po wręczeniu nagrody

Fot. Uczniowie, nauczycielki i dyrektor po wręczeniu nagrody

Uczniowie Maciej Bryliński i Gabriela Pawłowska, pod czujnym okiem nauczycielek bloku żywienia: pani Andżeliki Kopczyńskiej i pani Anny Kopackiej, przygotowali: miodownik, ciasteczka owsiane na miodzie, drób otulony miodem oraz żeberka w miodzie z suszonymi owocami. To właśnie żeberka dały II miejsce, gdyż bardzo zasmakowały kapitule oceniającej konkursowe potrawy.

W tegorocznej rywalizacji wzięło udział 14 zakładów przetwórczych, które poddały pod ocenę jury 25 produktów oraz 6 restauracji, w tym 3 warsztaty szkół gastronomicznych, które przygotowały do konkursu 15 produktów i potraw.

Celem konkursu było m.in. wyłonienie i promocja produktów spożywczych wysokiej jakości wytwarzanych na terenie województwa kujawsko-pomorskiego, otwieranie nowych rynków zbytu oraz propagowanie różnorodności produktów spożywczych.